ده پيام عاشورا
السلام عليك يا ابا عبدالله(ع)
محرّم براى ما «فروردين جان» است و عاشورا براى ما «بهار ايمان».
هرجا كه شيعهاى زندگى مىكند، در اين ايّام با عطر عاشورا معطّر مىشود و دلش بى قرار كربلا می گردد و با حضور در مجالس حسينى و دستههاى عزادارى و حسينيهها و با سوگوارى و عرض ادب به ساحت حضرت ابا عبدالله(ع) جان تازهاى مىگيرد و با اهل بيت عصمت و سالار شهيدان و شهداى كربلا پيوند مىخورد.
مكتب عاشورا، دانشگاه عزّت و حماسه و ايمان است و ما هم افتخار مىكنيم كه در اين مدرسه عشق و ايثار، ثبت نام كنيم و درسهاى آن را بياموزيم و در زندگى به كار بنديم.
عاشوراى حسينى براى ما درسها و پيامهاى بسيارى دارد. ده پيام از اين قيام را مرور مىكنيم:
1 - عزّت و سر بلندى مسلمان، در سايه جهاد و شهادت و مبارزه در راه حقّ و عدالت است. مرگ شرافتمندانه در اين راه، «حيات ابدى» است و زندگى با خوارى و خفت تن دادن به زبونى و ذلت، «مرگ تدريجى» است.
2 - تكليف يك مسلمان متعهّد، دفاع از ارزشهاى دينى، دعوت به پاكى و نيكى، «امر به معروف و نهى ازمنكر» ، اصلاح جامعه و مبارزه با مفاسد و منكرات و انحرافات است و اگر اين فريضه ترك شود، بدان مسلّط مىشوند و سقوط جامعه حتمى است. قيام كربلا براى عمل به همين تكليف بود.
3 - شهادت طلبى، سلاحى است كه هر امّتى به آن مسلّح شود، شكست ناپذير مىگردد. خون بر شمشير پيروز است و شهيدان راه خدا زندگان هميشه تاريخ و سرمايههاى الهام بخش جوامعند. پس براى عزّت يك جامعه، بايد «فرهنگ شهادتطلبى» را ترويج كرد.
4 - فلسفه قيام كربلا، احياى دين و ترويج نماز و گسترش معنويّات و مبارزه با منكرات است. پيروان اباعبدالله(ع) با ايمان و عمل و تقوا و جهاد خويش، نشان مىدهند كه اين فلسفه را شناخته و آن را پذيرفتهاند و در راه آن تلاش مىكنند.
5 - براى يك مسلمان، بالاتر از هر چيز، عمل به وظيفه و انجام تكليف است، هرچه باشد و هر جا باشد، چه با فتح نظامى، چه با شهادت، چه با ماندن، چه با رفتن، چه با فرياد، چه با سكوت، قيام براى خدا شكست ندارد و هر كه به «وظيفه» عمل كند، پيروز است، هر چند در ظاهر شكست بخورد.
6 - مدعيان مسلمانى بسيارند. امّا در صحنه امتحان است كه مؤمنان صادق و مدّعيان دروغين و منافق شناخته مىشوند. آنان كه در جبهه نبرد حقّ و باطل، به هر بهانهاى امام حقّ را يارى نكنند و خود را كنار بكشند و به گوشه عافيت و راحت بخزند، مردود شدگان اين امتحانند، هر چند سابقه درخشان ايمانى و انقلابى داشته باشند.
7 - اگر چهرههاى شاخص و افراد نافذ و مورد توجّه جامعه - «خواص امّت» - در لحظههاى حسّاس به وظيفه خود عمل نكنند، جامعه را به ذلّت و حيرت و افكار را به انحراف و اسلام و تشيّع را به انزوا مىكشانند. «رسالت خواص» ، بسى سنگين است و تكليف آگاهان، بسى خطير و حسّاس!
8 - شيعيان حسين(ع) و پيروان فرهنگ عاشورا، هرگز با دشمنان اسلام و مسلمين سازنش نمىكنند و عزّت و سربلندى خود را به زندگى حقّيرانه و بردگى ستم كاران و جباران نمىفروشند. جان مىدهند، ولى دين و ايمان و شرافت را از دست نمىدهند.
9 – عزا دارى براى امام حسين(ع) و شهداى كربلا و اهل بيت مظلوم، نشانه هم دلى و هم راهى و هم گامى با حماسه آفرينان عاشوراست. زنده نگه داشتن عاشورا، رمز بقاى اين حماسه جاويد است و سلاح اشك، فرياد مظلوميّت بر ضد ظالمان است.
10 - آنان كه به حكومت ظالمان و فاسدان تن بدهند و در برابر فساد و ظلم و بدعت و تحريف، سكوت و سازش كنند و جان خود را بيش از دين و عزّت و شرف، دوست بدارند، ذلّت دنيوى و عذاب اخروى و خشم خدا و نفرين خلق خدا را براى خود مىخرند. شعار عاشوراييان «هيهات منّا الذّله» است و مدالشان عزّت و آزادگى.
خدايا!...
ما را در شناخت درسها و پيامهاى قيام عاشورا و عمل به وظيفه، موفق بدار.
افتخار همدلى با اهلبيت(ع) و همراهى با قرآن و عترت را از ما مگير.
ما را به زيارت و شفاعت «حسين بن على»(ع) برسان.
سلام بر حسين(ع) و يارانش،
درود بر دوستان و پيروان و عزادارانش.
جواد محدثى
منابع:
ماهنامه دیدار آشنا
www.rasekhoon.net |